Klachtenafhandeling
In de wetgeving zijn regels vastgesteld waarin de consumentenrechten beschermd worden. Weet je nog niet wat je rechten zijn dan kan je brochures downloaden via deze website of je inschrijven voor een voorlichtingsworkshop.
Je hebt rechten die gerespecteerd dienen te worden door een onderneming bij o.a. het kopen van voedsel. Wat je koopt dient veilig te zijn voor je gezondheid, dit houdt in dat de plek waar het bereid en geserveerd wordt schoon moet zijn. Dit geldt zowel voor supermarkets als horecabedrijven. Voor kwetsbare consumenten kan het niet veilig zijn van voeding ver gaande gevolgen hebben.
Wie behoren tot kwetsbare groepen?
- Baby’s en kinderen
- Zwangerevrouwen
- Ouderen
- Chronische zieken
- Burgers die in een armoede situatie leven
Als consument is het je plicht om je op de hoogte te stellen van wat je rechten zijn en voor je rechten op te komen door een onderneming aan te spreken daar waar zij zich niet houden aan de regels. Mocht je steun nodig hebben hierbij of het niet te durven dan kan je het bij ons melden.
Als je merkt dat er niet volgens wettelijke regels gehandeld wordt of je bent ziek geworden na het eten of drinken van levensmiddelen en of gekochte maaltijden of een snack? Dan kan je hier werk van maken.
Je melding is belangrijk voor de Bonairiaanse gemeenschap en hiermee bescherm je mogelijke schade aan gezondheid van je medemens. Je helpt met je melding de voedselveiligheid op Bonaire te verbeteren en help hiermee te zorgen dat consumenten op Bonaire krijgen waar ze recht op hebben.
Niet elke klacht zal leiden tot actie het zal afhangen van de inhoudt en ernst van de melding, maar ook van ons beleid. Waar het van toepassing is geven wij de melding dan door naar de juiste instantie of verwijzen jou hiernaartoe.
Wij zullen zonder het openbaren van uw identiteit de betreffende onderneming ruimte geven om op de klacht te reageren zij kunnen de maatregelen nemen voor verbeteringen.
- Er is iets niet goed met het product
De geur of smaak is niet zoals die hoort te zijn. Of er zat een voorwerp in, dat er niet in hoort te zitten de verpakking is beschadigd en/of open. - Er klopt iets niet op het etiket
Er ontbreekt informatie op het etiket, zoals de lijst met ingrediënten of allergenen. Of de informatie klopt niet - Vervallen houdbaarheid datum
Er is per abuis een product gekocht en waarvan de houdbaarheidsdatum al was verlopen. - Onhygiënische situaties
Je hebt ongedierte gezien en of de ruimte waar het eten of drinken is klaargemaakt is niet schoon. Of het klaarmaken ervan is niet hygiënist gebeurt. - Je kreeg een allergische reactie doordat er informatie ontbrak
zonder dat je het weet krijg je ingrediënt binnen waarvoor je allergisch bent. - Verkeerd geïnformeerd of benadeeld
U heeft bijvoorbeeld een andere vissoort gekregen, die als redsnapper werd aangeboden. Of er staat iets op de verpakking wat niet klopt met de inhoudt
Beoordelen van de melding
Zodra je melding binnen is, wordt het geregistreerd en beantwoord met een ontvangstbevestiging. Er wordt geëvalueerd hoe urgent de melding is, indien noodzakelijk nemen we direct actie. Het kan bv. betekenen een medewerker van toezicht en handhaving met u contact opneemt
Juridisch advies
De melding kan na behandeling vervolgens terechtkomen bij onze jurist. Er zal dan geadviseerd worden welke verdere stappen je kan ondernemen om je recht te halen.
Data-analyses
Je melding wordt ook gebruikt voor data-analyses. Zo zorgen we dat de overheid beter gaat weten waar hun inzet het hardst nodig is.
Geen terugkoppeling
Wij geven meestal geen terugkoppeling over een genomen actie. Dit heeft onder andere te maken met de privacywetgeving.
Zelf aan de slag met uw klacht
Wilt u zelf de eerste stap zetten in het oplossen van uw klacht? FTPKB helpt u op weg met onze handige voorbeeldbrieven. Klik hier voor meer informatie.